Podjela kože


Za početak moramo znati da je koža podijeljena u tri dijela: epidermis, dermis i hipodermis.

Dijelovi kože

Osim našeg uticaja, koža je izložena mnogim uticajima sredine i načina života kojim živimo. Prirodna kozmetika ima za cilj da koži vrati njenu prirodnu hranu i zaštitu koja je potrebna da bi odolila svim izazovima.

Za više informacija Kontaktirajte nas

Epidermis

Epidermis je površinski sloj kože , koji je u kontaktu s vanjskim svijetom. Ovaj sloj se sastoji uglavnom od keratinocita, melanocita (odgovornih za tamnjenje) i Langerhansovih stanica (imunološke stanice). Ovaj sloj ima ulogu da štiti naše tijelo od toksina, bakterija, gubitka tečnosti, ozljeda i drugih vanjskih uticaja.

We leading the future of electrification with advanced technologies that distribute, protect and control. We provide customers, across various industries, with end-to-end product and service solutions that ensure the reliability and protection of the electrical infrastructure; from the power station to the end point and the sustainable power technologies in between

Dermis

Dermis se nalazi odmah ispod epidermisa. Dermis je debeo, elastičan ali čvrst srednji sloj kože. To je mjesto gdje se stanice množe a koje će zamijeniti one koje su eliminirane u epidermisu. Dermis sadrži brojne krvne žile koje pružaju prehranu za kožu. Glavne komponente dermisa su kolagen i elastin. To su vezivna tkiva, koja daju snagu, fleksibilnost i vitalni su dio zdrave kože. Ove komponente utisnute su u gelastu supstancu koja sadrži hijaluronsku kiselinu a ima visoku sposobnost vezivanja vode i pomaže u održavanju volumena kože.

Hipodermis

Hipodermis je najdublji sloj kože . Ovaj sloj je bogat mastima i krvnim žilama. Njegova uloga je da apsorbiraje pritisak kojim je koža podvrgnuta i štiti od promjene tjelesne temperature .